Die (on)Verklaarbare Venters
15. Nog brood?
Hierdie
week was besig, maar die dinge waarmee ons onsself besig gehou het, gaan julle
nou nie vreeslik amusant vind nie. Dis wel die week na die Les Bleus die Bokke
geklop het en ek het elke Franse rugbyliefhebber die reguit-vraag gevra…”Was
daai ‘n drie”? Die beste antwoord wat ek gekry het, was van
Pierre-Marie….”julle het ons een geskuld”. Die uitdrukking op my gesig het
sommer gewys... “hoe bedoel meneer nou?” Hy vat my terug na die 1995 Rugby
Wêreldbeker Semi-finaal op ‘n papnat Kings Park waar die Franse nr.5 slot in
die doodsnikke van die wedstryd oor die lyn geboender het en die skeidsregter
gewys het dat die bal kort was. Hy het ook sommer die eindfluitjie vroeer
geblaas as die tyd op die stadionhorlosie. Ek moes weer daai drie gaan soek op
Youtube en ek dink die Franse het besef dat daardie drie meer vir Suid-Afrika
sou beteken het as vir hulle. Om te dink dat hierdie Fransman vir byna 30 jaar
met hierdie work, maar ook hoop, in sy hart rondgeloop het en dat Wayne Barnes
hom uit sy verdriet kon red,…maak die berusting by die beslissing die moeite
werd. Ten minste is ons nou “quits”. As Rassie net hiervan geweet het kon hy sy
tweets aangepas het. Ek het nou nie Rassie se nommer nie, maar ek is seker ek
sal dit by Charlize kan kry.
Ons het
onlangs ook geteken vir ons nuwe tuiste. Ons is in die proses om huis te
koop….in Frederic Chopin straat! As als goed gaan, behoort ons teen mid
Februarie te kan intrek. Ons is vreeslik opgewonde! Ek en Lisa maak al planne
en ons verbeelding speel lekker saam. Een van die dae kan julle almal kom
kuier…net nie gelyk nie asseblief. Toe ons die reelings moes maak om by die
prokureur te gaan teken is daar aan ons bekend gemaak dat ons ‘n vertaler
teenwoordig moet hê, want hulle wil nie die risiko loop dat ons erns in die
toekoms kan sê…”Ons het nie verstaan nie”. Nou ja, daar is toe ‘n vertaler aan
ons toegeken en toe die dame by die kantore opdaag….praat sy wraggies Afrikaans
met ons! UIT DIE VELD GESLAAN! Die vroutjie het groot geword in Suid Afrika
(haar ouers is Frans wat steeds in SA bly) maar hier kom studeer. Sy het haar
man hier ontmoet en toe hier begin werk. Die vertaalproses was maklik en die
koopkontrak, van byna 220 bladsye, het elke moontlike aspek aangespreek. Van
die skoorsteen-skoonmaaksertifikaat, tot 'n termietsertifikaat, tot ‘n
erkentenis dat die rede hoekom die huidige eienaars verkoop nie as gevolg van
raserige bure is nie. Die dokument wys selfs tot hoeveel bakkerye (onder
andere) in 'n twee kilometer radius van die huis is.
Dit is ‘n
interessante statistiek om te dokumenteer…die hoeveelheid bakkerye nogal. Die broodrevolusie datteer egter baie jare
terug. Die onluste wat gelei het tot die val van die Bastille op 14 Julie 1789
en ook die begin van die Franse Revolusie, was as gevolg van die volk se soeke
na graan en wapens. Die landbewoners van Parys het geglo dat daar ‘n korrupte
opgaardery van graan was en dat dié praktyk gelei het tot ‘n kunsmatige
verhoging van graanpryse en sodoende broodpryse. Lang dun brode was al
beskikbaar sedert die 1800s maar die spesifieke verwysing na die Franse
Baguette het blykbaar eers sy oorsprong gekry toe wetgewing in 1920 ingestel is
dat bakkerye nie tussen tienuur die aand en vieruur die oggend mag bak nie. Nou
hoe gemaak as jy lekker vars stukkie tradisionele brood teen ontbyt wil hê? Wel, die langer en dunner baguette het die probleem opgelos. Die
broodjie mag tussen 50 en 65cm lank wees en moet op die perseel gebak word waar
dit verkoop word. Dit bestaan uit vier bestandele (water, gis, meel en sout)
wat dit vining maak om voor te berei en te bak. As jy die baguette deursny is
daar hier en daar ‘n gat….amper soos Centurion deesdae. Dit is ook ‘n tradisie
hier dat jy die punt van die baguette moet afbreek en eet sodra jy by die
bakkery of winkel uitstap. So, dis nie snaaks om op ‘n saterdagoggend ‘n dikbek oom met drie
witbrode onder die arm in die straat te sien stap nie.
Na
laassondag se swem, het ons Jos getoets of hy nog in Afrikaans kan spel. Hy het
goed begin maar hier en daar het die franse alfabet deurgekom. Ek was beindruk
dat hy afrikaanse woorde sommer in frans spel. Lisa roer ook vir Bakkies. Sy
help my baie reg. Ek gee nie om om so nou en dan verkeerd te wees nie maar ek
kry ‘n gevoel sy geniet dit om my reg te help. Net om jul bietjie blootstelling
te gee aan die verwarring wat ons moet front…. Le Fromage beteken kaas en dié
woord het ‘n manlike geslag. La Mozzarella is ook ‘n kaas maar het ‘n vroulike
geslag. Ek het geen rasionele verduideliking hoekom dit van manlik na vroulik
verander nie. Dit bring wel 'n nuwe dimensie aan: “uit die yskas klim”.
Groetnis/
Salutations
Die
(on)Verklaarbare Venters
Comments
Post a Comment